Zo houdt u uw VELUX dakraam in topconditie!
Een beetje onderhoud is al genoeg voor nóg langer plezier van uw VELUX dakraam. Doe uw voordeel met deze praktische tips!
Onderhoud uw VELUX dakraam goed, om zo lang mogelijk van uw VELUX dakvenster te genieten. Hieronder enkele tips over het onderhoud en het gebruik van uw dakraam zodat het dakraam jarenlang in topconditie blijft.
Glas schoonmaken
Wist u dat speciaal voor dit klusje het draaiende gedeelte van het VELUX tuimelvenster kan worden vastgezet met vergrendelingschuif? Het VELUX uitzettuimelvenster (met handgreep aan de onderzijde) heeft zelfs twee vergrendelingschuiven: rechts- en linksonder.
VELUX glas vervangen
VELUX glas stuk? Wij van Dakraam Garant vervangen het glas van elk VELUX dakraam. De voordeligste oplossing én u krijgt er optimaal comfort voor terug!
Een VELUX dakraam gaat jarenlang mee. Het raamwerk kan zelfs het glas overleven. Als het glas wazig (lek), gebarsten of gebroken is, maar het dakvenster zelf nog in prima conditie verkeert, dan hoeft u niet het complete dakraam te laten vervangen. U kunt ook alleen nieuw VELUX glas laten plaatsen!
Driedubbel voordeel
Het eerste voordeel van alleen glas laten vervangen, spreekt voor zich: het kost aanzienlijk minder dan een compleet nieuw VELUX dakvenster laten plaatsen. Bovendien profiteert u direct van betere isolatie. Dat betekent extra comfort en óók nog eens minder stookkosten!
VELUX glas laten vervangen (oud VELUX dakraam)
Bij het vervangen van VELUX glas is het belangrijk om te weten hoe oud uw VELUX dakraam is. Als deze dateert van vóór 2001, dan kan de glasdikte 16 mm zijn. Dit komt alleen voor bij de types waarbij géén letters in de maatcode staan. De VELUX maatcode vindt u op het typeplaatje aan de zijkant van het draaiende deel.
Kijk hier voor soorten VELUX glas bij oude VELUX dakvensters.
VELUX glas laten vervangen (nieuw VELUX dakraam)
Als u uw VELUX dakraam heeft laten plaatsen in 2001 of later, dan is de glasdikte waarschijnlijk 24 mm. Hierbij kunt u het dakraamglas gewoon 1 op 1 laten vervangen door nieuw VELUX glas. In geval van glasschade kan uw dakvenster dan ook spoedig weer worden voorzien van nieuw glas.
Kijk hier voor soorten VELUX glas bij nieuwere VELUX dakvensters.
Voorbereiding
Alle type VELUX dakramen die geproduceerd zijn na 1968 zijn voorzien van een VELUX typeplaatje. Het typeplaatje geeft alle informatie over het dakraam weer.
Het typeplaatje zit op de kop van het draaiend gedeelte bevestigd achter de ventilatieklep van het VELUX dakvenster. Neem de gegevens van het typeplaatje over. Deze heeft u nodig als u het VELUX glas of VELUX dakraam wil laten vervangen of tips voor onderhoud wil vinden. Dien hier een verzoek in tot service bij Dakraam Garant.
VELUX gootstukken reinigen
VELUX dakramen zijn waterdicht op de dakbedekking aangesloten met het gootstuk. Rondom het dakvenster is ongeveer 3 tot 6 centimeter vrijgehouden.
Dat is genoeg voor waterdichte afsluiting onder de dakpannen én voor een goede doorstroming van het regenwater. Hier kan echter ook vuil ophopen.
Maak daarom eens per jaar de goot rondom het VELUX dakvenster vrij van zwerfvuil.
Foam vervangen van het dakraam
De goot tussen het gootstuk en de dakpannen is afgedicht met een grijze foam band. Deze voorkomt lekkage door stuifsneeuw. In de loop der jaren kan de foam echter broos worden en zelfs verdwijnen.
Twijfelt u aan de staat ervan? U kunt de foam strook los bij ons bestellen en met behulp van dubbelzijdige tape of lijm (niet meegeleverd) zelf aanbrengen.
Houten VELUX dakraam schilderen
Houten VELUX dakramen zijn dubbel geïmpregneerd en vanaf 1996 tevens standaard dubbel afgelakt. Net als ander schilderwerk op hout, heeft dit onderhoud nodig.
Geef uw dakraam daarom net als de rest eens in de twee tot vier jaar een nieuw likje verf. Daarmee voorkomt u het door vocht wordt aangetast.
Tip: VELUX adviseert de rubberen sleep en sluitrubbers te ontzien tijdens het lakken. Deze gaan de gehele levensduur van het dakvenster mee.
Bij de jongere VELUX dakvensters (geleverd vanaf 2001) treft u een knopje in het scharnier aan dat ingedrukt moet worden en waarna u het draaiend gedeelte kunt uitnemen.
Bij oudere VELUX dakvensters (geleverd voor 2001) treft u geen knopje in het scharnier aan maar een schroefje dat naar binnen gedraaid moet worden.
Let op! Bij het terugplaatsen van het draaiende gedeelte moet u eerst de volgende handeling uitvoeren:
Het schroefje moet weer naar buiten worden gedraaid (tegen de richting van de pijl in) om zo het scharnier weer te borgen.
Bij de jongere dakramen (geleverd vanaf 2001) springt het knopje in het scharnier vanzelf weer terug bij het terugplaatsen van het draaiende
gedeelte als u het VELUX dakraam sluit.
Stap 2. Laat het natte hout goed drogen.
Stap 3. Schuur het houtwerk licht op met fijn schuurpapier en maak dit schoon met ontweringswater tot het verkleurde hout dezelfde kleur
heeft als de rest van het dakvenster en ontvet het zojuist geschuurde oppervlak.
Stap 4. Breng een beschermlaag op waterbasis aan van acryllak of acrylverf.
Let op! VELUX adviseert om de rubberen sleep en sluitrubbers zoveel mogelijk te ontzien tijdens het lakken.
De rubbers zijn ook na lange tijd flexibel en kunnen de gehele levensduur van het dakvenster mee.
Het vervangen van de rubbers is niet aan te bevelen.
Stap 5. Zodra de beschermlaag is gedroogd kunt u het draaiende gedeelte terugplaatsen in het kozijn.
Hoe komt u aan de VELUX reparatie benodigdheden?
Dakraam Garant/contact levert doe-het-zelf herstelpakketten voor zowel blank afgelakte dakramen als onderhoudsarme, wit afgelakte VELUX dakramen. Hieronder ziet u alle VELUX herstelpakketten. U kunt deze herstelpakketten bij ons bestellen. Deze prijzen zijn exclusief verzendkosten.
Dakraam algemeen onderhoudspakket type ZZZ 220
Algemeen onderhoudspakket voor alle typen VELUX dakvensters.
Foam voor de ventilatieklep, een insectenfilter en een tube zuurvrije vaseline
voor het smeren van de scharnieren en sloten.
Eén pakket is voldoende voor de behandeling van 3 tot 5 VELUX dakramen.
Prijs 22,- euro
VELUX Foam en insectenfilter bij de ventilatievoorziening
Aan de bovenzijde van uw VELUX dakraam (aan de binnenzijde) treft u altijd de kenmerkende handgreep over de volle breedte van het dakraam aan.
Deze handgreep dient als ventilatieopening* en wordt afgedicht met een klevende foamband. Het is aan te bevelen om ook het foam van het insectenfilter periodiek te vervangen. Het doe-het-zelf onderhoudspakket Foam en insectenfilter bij de ventilatievoorziening.
Kenmerkende handgreep
Aan de bovenzijde van uw VELUX dakraam (aan de binnenzijde) treft u altijd de kenmerkende handgreep over de volle breedte van het dakvenster aan.
Deze handgreep dient als ventilatieopening* en wordt afgedicht met een klevende foamband. Het foam kan in de loop der jaren broos worden en verdwijnen.
Om een goede afdichting te waarborgen is het aan te bevelen om het foam, indien aangetast, te vervangen.
Doe-het-zelf onderhoudspakket
Dit kan eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van een doe-het-zelf onderhoudspakket van VELUX.
Dit pakket bevat naast de foamband ook een strook insectenfilter dat u aan de bovenkant van het draaiende gedeelte van het dakraam aantreft.
Het is aan te bevelen om ook het foam van het insectenfilter periodiek te vervangen.
Het doe-het-zelf algemeen onderhoudspakket bevat voldoende materiaal voor het onderhoud van 3- 5 dakramen.
Tip:
VELUX dakraam hang- en sluitwerk smeren
Om het scharnier en de sloten van het VELUX dakraam in goede conditie te houden, kunt u deze regelmatig te smeren. Vooral bij oudere dakramen is dit raadzaam. Hiervoor kunt u de zuurvrije vaseline van Velux gebruiken. Bij jongere dakramen (geleverd vanaf 2001) treft u kunststof en teflon onderdelen in het hang- en sluitwerk aan. Deze voorkomen direct contact tussen twee metalen onderdelen, waardoor minder onderhoud volstaat.
VELUX productcodering
Alle product coderingen van VELUX dakramen zijn opgezet volgens het volgende systeem:
Belangrijk!
De product code van uw VELUX dakraam is te vergelijken met de pincode van uw bankpas.
U heeft de code nodig om de bijbehorende VELUX raamdecoratie aan te kunnen schaffen of voor serviceverlening aan uw VELUX dakraam.
Wij raden u aan het typeplaatje in geen geval te overschilderen.
Typeplaatje: Informatie VELUX dakramen, maten, codes en vervangen
VELUX dakramen krijgen om de zoveel jaar een andere code. De maten van elk VELUX dakvenster blijven echter hetzelfde. Ideaal voor 1 op 1 vervanging.
Staat de codering van uw te vervangen VELUX dakraam in onderstaande lijst? Onthoud dan de laatste code uit dat rijtje: dit is de nieuwste code van hetzelfde formaat en uitvoering VELUX dakvenster.
Via onderstaande links vindt u meer informatie over het bouwjaar van het dakraam en over het vervangen van het dakraam.
Condensvorming aan de kamerzijde van het VELUX glaselement
Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve vochtigheid in de woning.
Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak.
Met HR++ beglazing is het risico op condensvorming het kleinst, enkel bij een hoge luchtvochtigheid en geringe ventilatie is condensvorming nog mogelijk.
Bij standaard isolerend dubbelglas (geleverd tot 2001) en zeker bij enkele beglazing (geleverd tot ongeveer 1980) zal veel eerder condens aan de kamerzijde ontstaan.
Dit is echter geen fout van het product. Eventuele condensvorming is te voorkomen door goed te ventileren.
Zeker als u uw bestaande standaard isolerende beglazing vervangt door HR++ beglazing moet er goed zijn gekeken naar de mogelijkheden om te ventileren.
De vochtproblemen zijn bij een HR++ glaselement namelijk niet meer direct zichtbaar op het glas maar elders en het kan zorgen voor een ongezond binnenklimaat.
Dauwvorming aan de buitenzijde van het VELUX glaselement
Eventuele dauwvorming aan de buitenzijde komt niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van de beglazing.
Dauwvorming kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
Het risico op dauwvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar doordat de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur van de ruit.
De dauw verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt.
Of dauwvorming zich voordoet is afhankelijk van de dakhelling en windrichting waarbij het dakraam vaak in de luwte ligt.
Dauwvorming is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin.
Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve luchtvochtigheid hoog is, zal de dauwvorming terug kunnen komen op het raam.
Als het VELUX glaselement niet voldoet
Al ruim 40 jaar worden de VELUX dakramen uitgevoerd met dubbele beglazing. De zogenaamde thermopane ruit.
De nog oudere VELUX dakramen (van voor 1968) zijn uitgevoerd met twee enkele (voorzet) ruiten.
Als u deze ruit wilt vervangen dan kan dit alleen met twee enkele glasplaten die bij de reguliere glashandel te bestellen zijn.
In het geval van de dubbele beglazing is het eenvoudig om een VELUX glaselement los te verkrijgen.
Redenen om de ruit te vervangen kunnen de volgende zijn;
- Het ruit van het VELUX dakraam is gebroken.
- Er is sprake van condensvorming tussen beide glasbladen.
- U wilt een thermisch betere ruit, omdat u betere isolatie wilt of last heeft van condens aan de kamerzijde van het glaselement.
Glas vervangen van het VELUX dakraam
Als het glaselement aan vervanging toe is dan levert VELUX een hoog rendement HR++ glaselement dat één op één vervangen kan worden voor de bestaande ruit in uw Velux dakvenster.
Dit geldt voor VELUX dakramen die zijn geleverd na 1 april 2001.
Heeft u een VELUX dakraam dat geleverd is voor 1 april 2001? Dan heeft u een ombouwpakket type IGR van VELUX nodig. Het bestaande glaselement is dan 15 mm dik en voorzien van twee zogenaamde float glasplaten. U krijgt daarvoor een glaselement van 24 mm dat voldoet aan de nieuwe richtlijnen.
Het ombouwpakket zorgt voor een juiste aansluiting van de 24 mm dikke glasplaat.
Deze HR++ ruit is meteen voorzien van een zelfreinigende coating aan de buitenzijde waardoor u minder vaak de ruit schoon hoeft te maken.
De coating in combinatie met regen en zonlicht doet het werk.
Goede ventilatie voorkomt vochtschade
Uw dakraam zorgt tevens voor ventilatie. Ook daarom is goed onderhoud belangrijk.
Ventilatie houdt de luchtkwaliteit in uw woning op peil. Dat is goed voor uw gezondheid én voorkomt schade door condensatie en schimmelvorming.
Het belang van vochtafvoer
Vocht vormt een vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven. Een gemiddeld gezin, bestaande uit 2 volwassenen en 2 kinderen, produceert
per etmaal maar liefst 15 liter water (in de vorm van damp!).
Het grootste deel hiervan ontstaat uit het uitademen van lucht.
Maar ook bij het koken, douchen, afwassen en door het drogen van wasgoed komt er veel vocht in de vorm van waterdamp in de woning.
Al deze vochtige lucht moet, elke dag weer, naar buiten afgevoerd worden.
Gebeurt dit niet dan kan het vocht zoals eerder genoemd schade toebrengen aan uw woning of zelfs uw gezondheid.
Hoe wordt er geventileerd?
Natuurlijk kunt u ramen en deuren openen om snel grote hoeveelheden binnen lucht te verversen, dit wordt spuien genoemd.
Buiten het stookseizoen is deze manier van lucht verversen uitstekend.
Om continu op de achtergrond lucht te verversen kan er gecontroleerd worden geventileerd.
Gecontroleerd ventileren kan op verschillende manieren: op volledig natuurlijke wijze, op volledig mechanische wijze, of via een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie.
Klik hier voor een filmpje van VELUX over de ventilatie in de woning.
Ventilatiesystemen
In het verleden bestond er enkel natuurlijke luchttoevoer en -afvoer en was er geen sprake van mechanische ventilatie.
Bij natuurlijke ventilatie wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke druk die ontstaat door temperatuurverschillen en windeffecten.
Mechanische ventilatie gebruikt één of meerdere ventilatoren om een luchtstroom door een woning tot stand te brengen.
In nieuwe woningen is het verplicht één van de ventilatiesystemen zoals hiernaast genoemd te plaatsen.
De luchttoevoer vindt plaats in de leefruimtes (woonkamer, slaapkamer of kantoor), terwijl de luchtafvoer plaatsvindt in de functionele ruimtes (badkamer, toilet, of keuken).
In de woning wordt de lucht via overstroom voorzieningen doorgevoerd van de leefruimtes naar de functionele ruimtes.
Zo wordt vervuilde en vaak warme vochtige lucht op een juiste wijze afgevoerd.
Ventilatie en dakramen
Door het achteraf plaatsen van VELUX dakramen, na isolatie of een herindeling van de woning is het mogelijk dat het oorspronkelijke ventilatiesysteem wordt verstoord waardoor er ongewild negatieve effecten op de ventilatiestroom in uw woning ontstaan. Een van deze effecten kan condensvorming tegen het glaselement van het dakraam zijn.
Hoe ontstaat dit?
Omdat woningen in het verleden veel minder luchtdicht werden gebouwd ontstond er automatisch een ventilatiestroom door de woning.
De systemen A en B konden hier mooi van profiteren.
Zodra de woning is na geïsoleerd dan verdwijnt dit voordeel omdat alle naden en kieren worden afgesloten.
Daarom moeten er aanvullende ventilatieopeningen worden toegevoegd. Het aanpassen van systeem A of B naar systeem C is dan het meest voor de hand liggend.
Bij het veel toegepaste ventilatiesysteem C, wordt de lucht op natuurlijke manier toegevoerd via ventilatieroosters die zich meestal in of rond het raam bevinden. De afvoer van de vervuilde lucht gebeurt met behulp van een centrale ventilator.
Deze is vaak in de toilet, badkamer en keuken geplaatst.
Als er in een ruimte onder het schuine dak een dakraam geplaatst wordt, wordt er via de geopende ventilatieklep lucht toegevoerd. Door een spleet onder de deur open te houden (van min. 3,5 cm vrije ruimte boven de afgewerkte vloer) zal de vervuilde lucht uit de ruimte worden afgevoerd naar de ruimte waar de mechanische afzuiging (ventiel) is aangebracht.
In deze woning is dan sprake van een prima ventilatie. Echter, hoe groter de ruimte, hoe groter de ventilatieopening moet worden.
Als de dakhelling echter flauwer is dan 45° of de luchtstroom verstoord wordt, zal de ventilatieopening van het dakraam eerder lucht afvoeren in plaats van toevoeren (zie afbeelding).
Condensvorming door een te hoge luchtvochtigheid is dan denkbaar aan de binnenzijde van de aluminium lijsten.
Alle lucht moet namelijk door een relatief kleine opening achter de ventilatieklep van het dakraam worden afgevoerd.
Condensvorming kan dan tegen de beglazing aan de kamerzijde, maar ook onder de afdeklijsten aan de buitenzijde ontstaan.
Om deze vorm van lekkage tegen te gaan kunt u dus het beste de klep dichtlaten.
Hoe ventileert u goed?
De systemen A en C waarbij de lucht natuurlijk wordt toegevoerd, zijn de eenvoudigste en goedkoopste systemen.
Door hun eenvoud zijn ze gemakkelijk te onderhouden en te bedienen en is er weinig kans op storingen.
Bovendien is hun levensduur hoog. Deze systemen zijn relatief eenvoudig achteraf aan te brengen waardoor dakramen uitstekend kunnen worden gebruikt om als luchttoevoer te gebruiken.
Zorg ervoor dat de ventilatiestroom door de woning optimaal is.
Ook moeten er voldoende grote ventilatieopeningen aanwezig zijn en zorg ervoor dat er een opening onder de deur is aangebracht indien de afvoer in een andere ruimte is geplaatst.
Systeem D wordt meestal aangeduid als balansventilatie waarbij een warmte-terug-win-unit (WTW) toegepast wordt om energie te recupereren.
Dit systeem is volledig mechanisch, waardoor balansventilatie ook het meest complexe systeem is en heel wat aandacht vergt om optimaal te laten functioneren.
Meer dan bij andere ventilatiesystemen valt of staat een balansventilatie met het onderhoud van het systeem.
Filters moeten regelmatig gereinigd of vervangen worden, anders worden deze een bron van vervuiling.
Ook luchtkanalen en in het bijzonder de toevoerkanalen, moeten gereinigd worden om geen bron van verontreiniging te vormen.
Daarnaast kunnen bij systeem D de opgewarmde toevoerkanalen voor een warme luchttoevoer zorgen tijdens “koele” zomernachten, terwijl dit bij een natuurlijke luchttoevoer via de gevel niet gebeurt.
Nog meer frisse lucht Om uw kamer van nog meer frisse lucht te voorzien levert Velux vanaf begin 2010 een regelbare ventilatie unit.
De Ventil+ regelbare ventilatie unit is een ventilatiekap die de standaard bovenkap vervangt.
De unit zorgt voor een vergrote doorlaat van frisse lucht en kan toegepast worden in dakhellingen tussen de 45°-90°, conform de eisen van het Bouwbesluit.
Lekkage
Als er vochtplekken of nog erger waterdruppels via het dakraam naar binnen komen dan is dat natuurlijk uitermate vervelend.
De oorzaken van lekkage kunnen divers zijn.
Als het VELUX dakraam correct is gemonteerd dan zult u van een probleemloos product genieten.
De dakramen vallen onder strenge regels die door de overheid zijn bepaald.
Deze regels zijn echter voor VELUX niet voldoende en daarom hanteert VELUX hiervoor haar eigen nog hogere standaard.
Om deze reden worden alle producten door en door getest in eigen laboratoria en bezit VELUX een van de grootste wind tunnels van Europa.
Heeft u vragen over het onderhoud van uw VELUX dakraam?
Bel even naar 0228 – 764 004 of stuur ons een e-mail.
Waarom Dakraam Garant
Wilt u meer weten over Dakraam Garant? Neem dan een kijkje op onze over ons pagina.
Benieuwd hoe u het beste uw dakraam kunt onderhouden? Bekijk onze 6 gouden tips voor dakraam onderhoud!
Laatste dakraam projecten
VELUX dakramen plaatsen in Almere Dakraamgarant.nl
Vier mooie VELUX dakramen GGU FK06 66cm x 118cm waarvan er drie gekoppeld zijn en 1 los geplaatst te Almere. Vochtbestendige en onderhoudsarme kunststof beschermlaag: ideaal [...]
VELUX dakramen plaatsen Heemskerk Dakraamgarant.nl
Twee VELUX dakramen type GPU UK08 134cm x 140cm horizontaal gekoppeld. Dit type VELUX dakraam is voorzien onderhandgreep, traploos uitzetbaar tot 45 graden [...]