Een dakraam is een mooie manier om daglicht en frisse lucht uw woning in te brengen. Maar net als andere onderdelen van uw huis, heeft ook een dakraam niet het eeuwige leven. Op een bepaald moment is vervanging nodig. In deze blog leest u waarom een dakraam vervangen belangrijk is, waar u op moet letten en hoe dit wordt aangepakt.

Waarom uw dakraam vervangen

De meeste mensen laten hun dakraam pas vervangen als er iets misgaat. Denk aan tocht, lekkage of houtrot. Toch is het verstandig om daar niet op te wachten. Een oud of beschadigd dakraam kan namelijk ongemerkt voor veel problemen zorgen. Denk aan slechte isolatie, lekkage en slecht zicht. Ook kan het dat uw dakraam nog slecht te openen is. Door het op tijd te vervangen, voorkomt u schade en verbetert u het wooncomfort.

medewerker van Dakraam Garant die een dakraam aan het plaatsen is

Waar moet u op letten bij het vervangen?

Een dakraam vervangen lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden:

  • Type dakraam: Gaat het om een kantelvenster, uitzetraam of elektrisch dakraam? Het type bepaalt mede welke vervangende oplossing geschikt is.
  • Afmetingen: Vervangt u het dakraam één-op-één of kiest u voor een groter formaat voor meer licht?
  • Dakconstructie: De staat van uw dak en het soort dakbedekking spelen een rol bij de montage.
  • Vergunningen: In de meeste gevallen is geen vergunning nodig, maar bij monumenten of dakkapellen ligt dit soms anders.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over extra opties zoals zonwering, verduistering of insectenhorren. Als u toch aan het vervangen bent, is dat het moment om het meteen goed te doen.

Zelf doen of uitbesteden?

Technisch handige mensen kunnen veel zelf, maar een dakraam vervangen is een klus waarbij u op hoogte werkt, met risico op lekkage als het niet goed gebeurt. Ook moet de afwerking aan de binnen- en buitenkant netjes gebeuren, zodat het raam perfect aansluit en geen warmte of vocht doorlaat.

Daarom kiezen veel mensen ervoor om een expert in te schakelen. Een professional weet precies hoe het oude dakraam veilig verwijderd moet worden, hoe het nieuwe raam waterdicht geplaatst kan worden en alles netjes wordt afgewerkt. Onze ervaren monteurs klaren deze klus binnen één dag.

Hoe wordt een dakraam in een bestaand dak vervangen?

Voorbereiding en inmeten

De eerste stap is het opmeten van het bestaande dakraam en bepalen welk nieuwe model geplaatst gaat worden. Hierbij wordt gekeken naar het type raam, de afmetingen en de staat van het dak. Dit voorkomt verrassingen tijdens de montage.

Verwijderen van het oude dakraam

Het oude raam wordt voorzichtig verwijderd. Dit gebeurt zowel aan de binnenkant (betimmering en afwerking) als aan de buitenkant (dakpannen of dakbedekking rondom het raam). Alles wordt losgemaakt zonder schade aan de dakconstructie.

Controle van het dak en aanpassingen

De monteur controleert of het dakbeschot en de draagconstructie nog in goede staat zijn. Soms zijn kleine aanpassingen nodig om het nieuwe raam goed te laten plaatsen. Denk aan een groter model of een andere montagewijze.

Plaatsen van het nieuwe dakraam

Het nieuwe dakraam wordt zorgvuldig geplaatst en stevig verankerd in de dakconstructie. Daarbij wordt isolatiemateriaal gebruikt om het geheel wind- en waterdicht te maken.

Afwerken binnen en buiten

Na het plaatsen volgt de afwerking. De dakpannen of dakbedekking worden netjes teruggelegd en aan de binnenkant wordt het raam strak afgewerkt met bijvoorbeeld een aftimmerkader of gipsplaat. Ook eventuele raamdecoratie of zonwering kan direct worden gemonteerd.

Opruimen en opleveren

Een professionele monteur laat alles schoon en netjes achter. Vaak duurt de hele klus niet langer dan een dag, zeker bij een een-op-een vervanging.